De minder bekende feitjes over zonnepanelen
Een energiefabriekje op je dak, dat is pas lokale duurzaamheid. De glimmende zonnepanelen worden steeds populairder. Dat komt mede door de aanmoediging om te verduurzamen van zowel de overheid als een groot deel van de maatschappij zelf, maar ook omdat het financieel een aantrekkelijke investering is. Binnen een aantal jaren heb je namelijk de volledige prijs zonnepanelen terugverdiend en vanaf dan kun je je winst uittellen. Dat is een vrij algemeen bekend feit, maar er zijn ook dingen te weten over zonnepanelen waar minder mensen bij stilstaan.
Hoe werken zonnepanelen
Een zonnepaneel, of beter gezegd een zonnecel, zet lichtenergie om in elektrische energie. Dat gaat als volgt. Wanneer er licht om het materiaal schijnt waaruit de zonnepaneel is gemaakt, ‘slaan’ fotonen, lichtdeeltjes, elektronen uit het materiaal. Zonnecellen bestaan uit twee lagen, en het losgeslagen elektron zal in de andere laag terechtkomen. Hierdoor ontstaat er een stroom. Deze stroom kan vervolgens gebruikt worden in huis!
Zijn zonnepanelen eigenlijk wel duurzaam?
Voordat je TV kan kijken met energie uit de zon, moeten de zonnepanelen eerst geproduceerd worden. Het materiaal dat gebruikt wordt voor zonnepanelen is silicium. Dat kan gewonnen worden uit zand. En zand is er meer dan genoeg in de wereld, en kan ook lokaal gewonnen worden. De productie is niet geheel CO2 vrij, maar netto gezien is de ecologische impact op de Aarde van zonnepanelen veel kleiner dan die van fossiele brandstoffen. Ook kunnen zonnepanelen voor een heel groot deel gerecycled worden! Zonnepanelen zijn dus zeker duurzaam, en ‘duurzame zonnepanelen’ kan dus eigenlijk als pleonasme bestempeld worden.
Hoe zit het met onderhoud?
Veel onderhoud zal je niet hebben aan zonnepanelen. Zo nu en dan even schoonmaken is vereist, om al het vuil en stof van de panelen te halen. Doe je dit niet, dan hoopt het vuil zich op en neemt de stroomproductie af. Ook neemt de levensduur van de panelen dan af, doordat ze oververhit raken.